چند وقتی است که از طریق منابع معتبر نسبت به برنامهها و بازیهایی اطلاعرسانی میشود که به صورت مخفیانه از میکروفون گوشی یا تبلت استفاده کرده و فعالیتهای شما را شنود میکنند. این برنامهها به شکلی طراحی شدهاند که صدای فضایی که در آن قرار دارید را دریافت کرده و آنها را با سازوکاری بسیار هوشمندانه بررسی و آنالیز کنند. هدف اصلی این جاسوسی، برنامههای تلویزیونی و تبلیغاتی است که شما تماشا میکنید. شاید این مورد از نظر بعضی از افراد چندان مهم نباشد، اما شنود زندگی روزمرۀ افراد خلاف اخلاق و قانون است و باید با آن برخورد جدی شود.
شنود گوشی همراه ممکن است چه خطری برای کاربر ایجاد کند؟
غیر از اینکه اطلاعات زندگی خصوصی شما در اختیار گروهی از افراد قرار میگیرد، این شنودها ممکن است برای کودکان و نوجوانان بسیار خطرناک باشد. زمانی که میکروفون گوشی به صورت مخفیانه روشن باشد، با صداهایی که شنیده میشود میتوان فعالیتها، عادات، مراکز تفریح مورد علاقه و… آنها را حدس زد. تصور کنید این اطلاعات در دسترس گروهی قرار بگیرد که بخواهند آسیبی به فرزند شما زده یا برای اهداف نادرستی به او نزدیک شوند.
البته تصور اینکه چنین اطلاعاتی از اشخاص بزرگسال در اختیار دیگران قرار بگیرد هم ناخوشایند است. پس باید نسبت به چنین برنامههایی آگاه باشید و هشیارانه تصمیم بگیرید.
این برنامهها چطور شنود میکنند؟
طبق بررسیهای انجام شده، اکثر چنین بازیهایی در ساختار خود از سیستمی استفاده کردهاند که توسط استارتآپ آلفونسو ساخته شده است. این بازیها هنگام نصب شدن روی دستگاه درخواست دسترسی به میکروفون را میدهند. از آنجا که اکثر مخاطبهای این برنامهها کودک و نوجوان هستند، ممکن است بدون آگاهی از نقض حقوق خود این دسترسی را تائید کنند و اهمیتی به آن ندهند.
لازم است که هر کاربر هنگام نصب یک برنامه به تمام دسترسیهایی که آن برنامه میخواهد توجه کند. به طور مثال یک برنامۀ ضبط و ویرایش صدا حتماً دسترسی به میکروفون را لازم دارد و باید این اجازه به برنامه داده شود؛ اما آیا یک بازی معمولی که هیچ دستور صوتی را نمیپذیرد هم باید به میکروفون دسترسی داشته باشد؟
با توجه به این نکته میتوانید در انتخاب و نصب برنامهها دقت بیشتری داشته باشید.
چند نمونه از بازیهایی که گوشی را شنود میکنند معرفی کنید
تا کنون بیش از 250 بازی در گوگل پلی و تعدادی دیگر در اپل استور شناسایی شدهاند که کاربر راشنود میکنند. در ادامه چند نمونه از این بازیها را معرفی میکنیم که نسبت به آنها آگاه شده و از نصب آنها خودداری کنید.
- هانی کوئست (Honey Quest)
- تون کراش (Toon Crush)
- دریم ران (Dream Run)
- دارک رانر (Dark Runner)
- کیل شات نامبرز (Kill Shot Numbers)
- بسکتبال تری دی (Basketball 3D)
- کریکت تری دی (Cricket 3D)
- پینگپنگ استارز (Ping Pong Stars)
- پارکور فلایت (Parkour Flight)
- سوپر هیروز پارکور (Superheroes Parkour)
- اسکای دنسر ران (Sky Dancer Run)
- کریزی مانستر باس (Craze Monster Bus)
- راش تو جامپ (Rush to Jump)
- بکفلیپ مدنس (Backflip Madness)
توصیه میکنیم بازیهای موجود در گوشی یا تبلت خود را یکبار حذف و دوباره نصب کنید، چنانچه هنگام نصب دوباره درخواست دسترسی به میکروفون نداد میتوانید مطمئن باشید از طریق آن برنامه شنودنمیشوید.