در دنیای امروز استفاده از وسایل الکترنیکی به ویژه گوشی های هوشمند و سیستم های الکترونیکی مثل کامپیوتر و لپ تاپ جزء جداییناپذیر زندگی و کار بسیاری از افراد شده است.اما استفاده از این محصولات کاملاً بی خطر و بدون مشکل نیست و اشعۀ ساطع از صفحهنمایش آنها میتواند سبب بروز مشکلاتی از قبیل خستگی، خارش و خشکی چشم و حتی تاری دید و سردرد شود؛ و در طولانیمدت ممکن است شما را مجبور به مراجعه به چشم پزشک و استفاده از عینک کند.
با وجود این، راه هایی برای کاهش و مقابله با اثرات نامطلوب این اشعه وجود دارد که در اینجا به چند نمونه میپردازیم:
بازتاب نور از صفحه را به حداقل برسانید
هنگام استفاده از وسایل الکترونیکی چشمان شما مجبور به تحمل بازتاب آزاردهندۀ نور از صفحات آنها هستند. برای رهایی از این معضل از یک محافظ صفحۀ ضد بازتاب یا Anti-Glare (نوعی محافظ صفحهنمایش با ویژگیهایی از قبیل مات بودن که از بازتاب نور جلوگیری میکند) استفاده کنید.
با این کار علاوه بر حفاظت از صفحهنمایش وسیلۀ خود از شر بازتاب آزاردهندۀ نور هم خلاص میشوید.
نور صفحه را تنظیم کنید
نور زیاد صفحه در شب و نور کم در روز برای چشمها مضر هستند؛ پس مطابق با زمان و محل استفاده از وسیلۀ الکترونیکی (متناسب با میزان نور در ساعات و مکانهای مختلف) نور صفحهنمایش خود را تغییر دهید.
البته نسل جدید گوشی های هوشمند دارای قابلیت تنظیم خودکار نور صفحه با توجه به نور محیط هستند که این مسئله را برای کاربران حل کرده اند. ولی اگر گوشی شما به این قابلیت مجهز نیست دانلود یک نرمافزار تنظیم خودکار نور راه حل این مشکل خواهد بود.
نوع قلم و سایز متن را تنظیم کنید
اگر اطلاعات موجود روی صفحهنمایش نوشتاری هستند اندازه نامناسب نوشته ها و حتی نوع قلم (شکل و خط نوشتهها) میتوانند موجب آزردگی چشم شوند؛ پس قبل از استفاده این نکته را نیز رعایت کنید.
صفحه نمایش را تمیز کنید
وجود لکه و کثیفی به دلیل تار کردن صفحه سبب میشود چشمها فشار بیشتری را برای دیدن مطالب، تصاویر و … متحمل شوند. از این رو تمیز نگهداشتن صفحه نمایش و پاک کردن آن با پارچه و مواد مناسب بسیار مهم است.
صفحه نمایش را در فاصلۀ مناسب از چشم قرار دهید
اکثر افراد گوشی و حتی کامپیوتر و لپتاپ خود را با فاصلۀ نزدیک از چشمها استفاده میکنند؛ اما برای حفظ سلامتی چشمهایتان سعی کنید این فاصله را تا حد امکان افزایش دهید.
زیاد پلک بزنید
پلک زدن مداوم چشم های شما را مرطوب نگه داشته و مانع از خشکی و تحریک آنها میشود. هنگامیکه به صفحۀ گوشیهای هوشمند و سایر وسایل الکترونیکی خیره میشویم چشمان ما تمایل دارند حدود یکسوم کمتر از حالت عادی پلک بزنند که مانع از محافظت چشم ها با رطوبت میشود.
علاوه برافزایش دفعات پلک زدن، با حداقل 10 بار بستن چشم ها به مدت چند ثانیه هر 20 دقیقه یکبار آنها را مرطوب نگه دارید ضمن آنکه این کار به تمرکز مجدد چشمها روی مطلب کمک خواهد کرد.
روش دیگر برای مرطوب نگهداشتن چشم استفاده از آب است. شما میتوانید با شستن صورت و پاشیدن آب به چشم ها آنها را مرطوب کرده و از خشکی شان جلوگیری کنید.
به چشمانتان استراحت دهید
ترسناک به نظر میرسد، اینطور نیست؟ اما باور کنید چشم هایتان قدردان این کار شما خواهند بود. با کنار گذاشتن گوشی یا لپ تاپ خود در فاصلۀ زمانی حداکثر یکساعته و مشغول شدن به کاری دیگر تنها به مدت چند دقیقه به چشمانتان استراحت دهید.
اما اگر این کار برایتان مقدور نیست از قانون 20-20-20 استفاده کنید. این قانون میگوید هر 20 دقیقه به مدت 20 ثانیه بهوسیله یا محلی در فاصلۀ 20 فوتی (چیزی حدود 6 متر) نگاه کنید و دوباره به کار خود ادامه دهید.
چشمانسان با خیره شدن به فواصل نزدیک در طولانیمدت خسته میشود ولی با تغییر این فاصله برای چند لحظه یا چند دقیقه چشم توانایی انطباق با این شرایط را به دست میآورد و قانون 20-20-20 با توجه به این ویژگی طراحی شده است.