با پیشرفت تکنولوژی در گوشی های هوشمند و افزایش استفاده کاربران از این دستگاه ها، میزان مصرف باتری دستگاه های هوشمند موبایلی به یکی از معضلات عملکردی این محصولات تبدیل شده است. می توان گفت پیشرفت هایی که در زمینه باتری این محصولات شاهد آن ها بوده ایم به هیچ وجه با پیشرفت های حاصل در سایر زمینه ها برابری نمی کند. مثلاً همانطور که مشاهده می کنید وضوح تصویر صفحه نمایش گوشی های هوشمند اندرویدی به شدت افزایش یافته است. همچنین اندازه نمایشگر این محصولات نیز نسبت به گذشته افزایش چشمگیری دارد. ولی در سمت مقابل این محصولات از نظر طراحی و ابعاد ظریفتر از گذشته شده اند و این موضوع بدین معناست که فضای کمتری برای تعبیه اجزای سخت افزاری دستگاه وجود داشته و به مراتب می بایست از باتری های کوچک تری در این محصولات استفاده گردد. بنابراین این موارد و مسائل دیگر از دلایلی هستندکه سسب شده اند، مصرف انرژی دستگاه های اندرویدی نسبت به گذشته افزایش چشمگیری داشته و توان شارژدهی باتری این محصولات به معضلی در عملکرد آن ها تبدیل شود. حال می خواهیم بدانیم که چگونه می توان با این معضل مقابله نمود؟ ما در این مقاله قرار است به چند روش مختلف اشاره کنیم که با استفاده از آن ها بتوان میزان مصرف انرژی باتری دستگاه اندرویدی خود را کاهش داد. پس با ما همراه باشید.
1) تغییر در تنظیمات بخش اتصال به شبکه دستگاه (Connectivity Settings)
روش اول: به عنوان راه اول باید گفت که با ایجاد تغییر در تنظیمات بخش اتصال دستگاه اندرویدی خود می توانید مصرف انرژی باتری آن را به مراتب کاهش داده و بهینه سازی کنید. اتصالی مانند GPS، بلوتوث، وای فای، موبایل دیتا، هات اسپات (Hotspot) و … همگی نیازمند انرژی می باشد، بنابراین سعی کنید که تنها در شرایط نیاز از این اتصالات استفاده نمایید.
در صورتی که در شرایط بحرانی بودید و قصد داشتید که انرژی باتری دستگاه را نگه دارید، توصیه می کنیم که گوشی هوشمند خود را به وضعیت هواپیما یا همان Airplane Mode انتقال دهید. در این شرایط تمامی قابلیت های اتصال دستگاه غیرفعال خواهد شد و مصرف انرژی باتری آن به مراتب کاهش می یابد. ولی در شرایط عادی توصیه می کنیم که تا حد امکان از روشن ماندن بی مورد و بی هدف قابلیت های اتصالی مانند موبایل دیتا، وای فای، بلوتوث و … خودداری نمایید. استفاده همزمان از موبایل دیتا و قابلیت هات اسپات تاثیر به سزایی در مصرف انرژی باتری دستگاه شما می گذارد. توصیه می کنیم که هرگاه قصد استفاده از اینترنت را ندارید حتما اتصال وای فای یا موبایل دیتای آن را غیرفعال نمایید.
روش دوم: ولی به منظور بهینه سازی و مدیریت بهتر بخش اتصالات گوشی اندرویدی خود می توانید از اپلیکیشن های خاصی که برای این کار توسعه داده شده اند نیز استفاده نمایید. یکی از این اپلیکیشن ها Battery Doctor می باشد. همچنین اپلیکیشنی مانند Net Blocker نیز می تواند در این زمینه موثر باشد. با استفاده از این اپلیکیشن می توانید تحت شرایط خاصی اتصال گوشی و اپلیکیشن های خود را به شبکه اینترنت قطع کرده و در مصرف انرژی باتری دستگاه صرفه جویی کنید.
شما می توانید در اپلیکیشن Net Blocker دسترسی هر یک از اپلیکیشن های نصب شده بر روی دستگاه خود به شبکه اینترنت را تعیین نمایید. این اپلیکیشن تا حدی شبیه به یک فایروال عمل خواهد کرد.
روش سوم: از دیگر اقداماتی که مربوط به بخش اتصال به شبکه دستگاه می باشد و با استفاده از آن می توانید میزان مصرف انرژی باتری دستگاه اندرویدی خود را کاهش دهید، تقلیل دفعات به روز رسانی سرویس ها و محتوای اپلیکیشن ها می باشد. اپلیکیشن هایی مانند Gmail، فیس بوک، توییتر و … به طور دائم در پس زمینه دستگاه در حال فعالیت می باشند. وقتی که دستگاه شما به شبکه اینترنت متصل باشد این اپلیکیشن های دائما اطلاعات خود را به روز رسانی خواهند کرد و این موضوع سبب رد و بدل اطلاعات و مصرف بیشتر انرژی باتری دستگاه می گردد. ولی شما به آسانی و با زمان بندی کردن تعداد دفعات به روز رسانی محتوای اپلیکیشن های گوناگون می توانید میزان مصرف انرژی باتری دستگاه را کنترل کنید. مسیر تعیین این زمانبندی در اپلیکیشن های مختلف متفاوت است. برای مثال تصور کنید که قصد دارید برای به روز رسانی سرویس ایمیل گوشی اندرویدی خود بازه زمانی تعیین نمایید، در این صورت باید به بخش منو (Menu) وارد شده و پس از آن تنظیمات (Settings) اپلیکیشن ایمیل دستگاه بروید. حال گزینه Account Settings را انتخاب کرده و حساب کاربری مورد نظرتان را تعیین کنید. بعد گزینه Sync Settings را انتخاب کرده و به دنبال آن گزینه Sync Schedule را انتخاب نمایید. در این بخش می توانید برنامه زمان بندی مورد نظرتان را وارد کنید. البته باید اشاره کرد که مسیر اعمال این تغییرات در اپلیکیشن های ایمیل مختلف می تواند متفاوت باشد.
روش چهارم : یکی دیگر از روش هایی که می توان معرفی نمود، استفاده از وضعیت Power Saving Mode است که می تواند در شرایط خاصی نقش یک گزینه مناسب برای کاهش مصرف انرژی باتری دستگاه شما باشد. در بعضی از گوشی های هوشمند مانند گلکسی S5 سامسونگ و یا HTC One M8 وضعیت هایی با لقب Ultra Power Saving Mode یا Extreme Power Saving Mode معرفی شده که عملکرد مشابهی خواهند داشت. تمامی این وضعیت ها یا مدهای اختصاصی برای کاهش مصرف انرژی باتری دستگاه در شرایط بحرانی تعیین شده اند. با فعال سازی این وضعیت در واقع میزان استفاده دستگاه از شبکه های ارتباطی به حداقل مقدار خود خواهد رسید. همچنین با فعال کردن این وضعیت میزان روشنایی صفحه نمایش دستگاه نیز به حداقل مقدار ممکن کاهش می یابد. در اندروید 5.0 آب نبات چوبی برای فعال سازی این مد باید وارد بخش Settings گوشی هوشمندتان شوید و بعد گزینه Battery را انتخاب کنید. در لیست مقابل تان گزینه ای با عنوان Battery Saver قابل مشاهده است که می توانید آن را فعال کنید. همچنین در این بخش اجازه ارائه پیشنهاد فعال سازی اتوماتیک وضعیت Power Saving پس از عبور درصد شارژ باتری دستگاه از مرز معینی نیز قابل تعیین می باشد. برای مثال اگر این درصد را بر روی 15% قرار دهید، بعد از اینکه باتری دستگاه به توان 15% برسد پیشنهاد فعال سازی وضعیت Power Saving از سوی دستگاه ارائه می شود.
2) ترفندهای خاص جهت کاهش مصرف انرژی
علاوه بر موارد بالا، روش های منحصر به فرد و خاصی نیز وجود دارند که با استفاده از آن ها می توان میزان مصرف انرژی باتری دستگاه خود را کاهش داد. عموما این مسائل از سوی بیشتر کاربران نادیده گرفته می شود البته باید گفت که تاثیر برخی از آن ها در روند کاهش مصرف انرژی باتری بسیار کم و ناچیز است.
روش اول: راه اولی که پیشنهاد می کنیم به استفاده از صدای زنگ یا نوتیفیکیشن کوتاه تر مربوط می شود. مطمئنا هرچه فایل صوتی انتخاب شده شما برای پیامک ها و … کوتاه تر باشد، انرژی کمتری از باتری دستگاه صرف می گردد. عموما فایل های صوتی که به طور پیش فرض توسط دستگاه ارائه شده اند، کوتاه بوده و بهترین گزینه برای انتخاب به حساب می آیند. برای تغییر فایل صوتی مربوط به نوتیفیکیشن های هر اپلیکیشن باید وارد بخش Settings آن شده و منوی مربوط به قابلیت Sound and Notification آن را جستجو کنید.
روش دوم: روش بعدی که می تواند سبب جلوگیری از مصرف انرژی باتری دستگاه خواهد شد، استفاده از ویبره به جای صدا به عنوان پیغام هشدار دستگاه می باشد. ویبره یا هشدار لرزه ای نسبت به هشدار صوتی مصرف انرژی کمتری دارند.
روش سوم: روش دیگری که می تواند در مصرف انرژی باتری دستگاه شما موثر باشد ایجاد محدودیت دسترسی به شبکه اینترنت از سوی اپلیکیشن ها است. با نصب یک فایروال می توانید دسترسی به اینترنت اپلیکیشن های نصب شده بر روی دستگاه خود را کنترل نمایید.
دلایل خالی شدن باتری به صورت یکباره را مطالعه کنید.
روش چهارم: غیرفعال کردن اپلیکیشن های پس زمینه دستگاه هم سبب کاهش مصرف انرژی باتری می گردد. دقت کنید که برخی از اپلیکیشن هایی که در پس زمینه دستگاه شما اجرا شده و گاهاً از اتصال اینترنت نیز استفاده می کنند به واقع کاربردی ندارند. در بسیاری از موارد دیده می شود که حتی کاربر کارایی اپلیکیشنی که در پس زمینه دستگاه اجرا شده را نمی داند. پس سعی کنید این اپلیکیشن های غیرضروری فعال در پس زمینه دستگاه را متوقف نمایید.
3) بهینه سازی عملکرد صفحه نمایش دستگاه
امروزه یکی از قطعاتی که در گوشی های هوشمند در زمینه مصرف انرژی باتری نقشی اساس دارد، صفحه نمایش آن ها می باشد. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره نمودیم این روزها استفاده از نمایشگرهای بزرگ تر و با وضوح تصویر بیشتر مرسوم شده و این امر سبب مصرف انرژی بیشتر باتری می شود. پس یکی از بهترین راه حل های پیش روی شما برای کاهش مصرف انرژی باتری گوشی های اندرویدی مربوط به بهینه سازی عملکرد صفحه نمایش آن ها می شود.
روش اول: همانطور که می دانید هر چقدر روشنایی صفحه نمایش دستگاه شما بیشتر باشد، انرژی بیشتری توسط آن مصرف خواهد شد. پس توصیه می کنیم که همواره میزان روشنایی صفحه نمایش گوشی هوشمند اندرویدی خود را در وضعیت متعادلی قرار داده و در وضعیت 100% قرار ندهید.
روش دوم: در صورتی که قابلیت تنظیم اتوماتیک نور صفحه دستگاه استفاده می کنید باید بدانید که این موضوع مصرف انرژی باتری دستگاه را افزایش خواهد داد. پس این قابلیت را غیرفعال کرده و میزان روشنایی صفحه نمایش گوشی خود را در حد متعادلی قرار داده تا مصرف انرژی باتری دستگاه کاهش یابد. هنگامی که این قابلیت در دستگاه شما فعال باشد، سنسوری وارد عمل شده که نور محیط اطراف را سنجیده و با توجه به آن اطلاعاتی را برای پردازنده گوشی ارسال خواهد کرد. سپس پردازنده دستگاه دستورات خاصی را (افزایش روشنایی یا کاهش آن) به صفحه نمایش دستگاه ارسال می کند. بی تردید همه ی این مراحل نیازمند مصرف انرژی می باشد!
روش سوم: اگر از والپیپر یا تصاویر پس زمینه ای استفاده می کنید که حاوی انیمیشن می باشد، میزان مصرف انرژی باتری دستگاه هوشمندتان افزایش می یابد. به طور کلی تصاویر پس زمینه متحرک یا اصطلاحا لایو والپیپرها (Live Wallpaper) سبب افزایش انرژی مصرف باتری می گردد. پس تا حد امکان از این نوع تصاویر استفاده نکنید و تصاویر معمولی را برای پس زمینه دستگاه خود انتخاب نمایید.
روش چهارم: همواره پس از پایان کار خود با گوشی هوشمندتان صفحه نمایش آن را خاموش نمایید. بنابراین گوشی خود را در حالت نمایشگر روشن رها نکرده تا به صورت اتوماتیک صفحه نمایش آن خاموش شود. هرچه نمایشگر دستگاه بیشتر روشن بماند مصرف انرژی باتری بیشتری را شاهد خواهیم بود. سعی کنید که زمان مورد نظر برای خاموشی نمایشگر دستگاه را نیز در کوتاه ترین زمان های ممکن تنظیم کنید.
4) موارد مرتبط با خود باتری
روش اول: در صورتی که از گوشی های هوشمندی استفاده می کنید که قابلیت جدا سازی باتری از سوی کاربر را دارند، می توانید یک باتری اکسترنال را خریداری نموده و در شرایط لزوم نسبت به تعویض آنی باتری گوشی خود اقدام کنید. همچنین استفاده از کیس ها و قاب های خاصی که دارای باتری داخلی هستند نیز می تواند گزینه مناسبی به حساب آید.
روش دوم: در حال حاضر استفاده از پاوربانک ها به مراتب بسیار رواج یافته است. شما با استفاده از یک پاوربانک می توانید تحت هر شرایط و در بازه های زمانی کوتاه سریعا نسبت به شارژ دوباره باتری دستگاه خود اقدام کنید.
روش سوم: دقت کنید که باتری دستگاه شما باید کالیبره شده باشد. برای این کار باید روش های خاصی استفاده نمود. اگر قصد دارید که باتری دستگاه خود را کالیبره کنید با متخصصان در این زمینه تماس حاصل فرمایید تا مراحل انجام این کار را به شما توضیح دهند.
روش چهارم: همیشه از یک باتری با کیفیت در دستگاه خود استفاده کنید. متاسفانه باتری گوشی های هوشمند به مرور زمان با افت عملکرد روبرو می شوند و مسائلی مانند گرما از جمله اصلی ترین مسائل موثر در این امر هستند. پس سعی کنید که باتری گوشی خود را حداقل هر 2 سال یکبار تعویض نمایید. استفاده از یک باتری نو و قدرتمند به مراتب می تواند بازده بهتری را برای شما به همراه داشته و به طور غیر مستقیم این باور را ایجاد کند که مصرف انرژی دستگاه کاهش یافته یا قدرت باتری آن افزایش یافته است.