پردازنده، RAM، حافظه گوشی و همچنین صفحه نمایش عواملی هستند که در انتخاب گوشی هوشمند امروزه تاثیر گذار هستند اما امروزه یکی از مطرح ترین پارامتر های تاثیر گذار در انتخاب مشتریان، تکنولوژی شارژ سریع باتری می باشد. اکثر افرادی که از گوشی های هوشمند استقاده می کنند، ترجیح می دهند که به جای صرف چند ساعت برای شارژ شدن، گوشی خود را ظرف چند دقیقه شارژ کنند. میزان سرعت شارژ شدن باتری گوشی ارتباط پیچیده ایی با ویژگی های فیزیکی و شیمیایی باتری دارد و هر کدام از این ویژگی ها تاثیر بسیار زیادی در سرعت شارژ شدن باتری گوشی دارند.
اما گوشی شما چگونه شارژ می شود؟ تکنولوژی شارژ سریع چیست و چگونه عمل می کند؟
در این مقاله کوک موبایل به سوال های شما در رابطه با شارژ شدن گوشی و تکنولوژی شارژ سریع پاسخ خواهد داد و در رابطه با شارژ شدن سریع اکثر برند ها و گوشی های پرچمدار توضیح بیشتری خواهد داد.
داخل باتری چه می گذرد؟
باتری یک منبع تغذیه شیمیایی برق است و در ساده ترین حالت دارای 3 بخش می باشد. 2 الکترود که در دو سر باتری قرار دارد که یکی از آنها سر مثبت باتری(کاتد) و دیگری سر منفی آن(آند) می باشد و در بین الکترود ها الکترولیت قرار دارد. هنگامی که باتری در مدار قرار می گیرد سر منفی باتری برای به تعادل رسیدن الکترون های خود را باید به سر مثبت باتری انتقال دهد و ماجراجویی الکترون ها آغاز می شود! جریان الکترون ها در داخل مدار باعث تشکیل جریان برق می شود و به اینصورت است که گوشی شما یا هر وسیله الکتریکی که باتری داشته باشد با این جریان برق کار خواهد کرد.
این فرآیند شیمیایی در باتری های یک بار مصرف یک بار اتفاق می افتد و 2 سر باتری به تعادل می رسد و خنثی می شود و دیگر جریانی داخل مدار ایجاد نمی کند. اما در باتری های لیتیمی که قابلیت شارژ مجدد را دارند با اتصال به جریان برق می توان آنها را احیا کرد. هنگامی که گوشی خود را به شارژ می زنید در اصل در باتری شما چنین اتفاقی رخ می دهد. قطعا جریان با ولتاژ قوی تر باتری شما را سریع تر شارژ می کند اما میزان ولتاژ و جریان برق برای شارژ شدن گوشی دارای محدودیت است.
کنترل کننده جریان در گوشی های هوشمند وظیفه دارد تا گوشی شما را از جریان بالای برق حفظ کند و برای شارژ شدن باتری جریان را کنترل کند. نحوه عملکرد این کنترل کننده به اینگونه است که با استفاده از جریان داخل باتری و ولتاژ، میزان جریان ورودی به باتری برای شارژ شدن را محاسبه می کند و با استفاده از مقاومت های داخل آداپتور جریان ورودی را بالا یا پایین ببرد.
شارژ سریع باتری
هنگامی که باتری لیتیمی خالی باشد و آن را به شارژر متصل کنید، باتری با سرعت بالاتری شارژ می شود. در گوشی های هوشمندی که از باتری لیتیمی معمولی استفاده می کنند تا 50% شارژ باتری با سرعت اتفاق می افتد و بعد از آن سرعت شارژ شدن کم تر می شود. این فرآیند شارژ شدن پله ایی نام دارد که پر شدن باتری گوشی در 50% اول بسیار راحت اتفاق می افتد اما 50% دیگیر باید به آرامی رخ دهد تا باتری دچار تنش و حرارت بیش از حد نشود. مهم ترین دلیل عدم قابلیت شارژ سریع دما باتری می باشد زیرا که بالا رفتن آن باعث ایجاد تنش در باتری می شود و از عمر باتری کم شده تا آنکه دیگر باتری کارایی خود را از دست می دهد. شارژ سریع اولیه باعث ایجاد دمای زیادی در باتری می شود و برای بالا نرفتن بیشتر دما کنترل کننده باتری جریان ورودی را کاهش داده و فرآیند شارژ سریع در همینجا به پایان می رسد.
باتری های لیتیمی توانایی سریع شارژ کردن نیمه دوم باتری را ندارند. امروزه باتری هایی با ترکیب شیمیایی جدیدی ساخته شده است که می توانند این ضعف باتری های لیتیمی را جبران کنند. در ساخت این باتری ها هدف آن است که آند های لیتیمی برای کنترل دما حذف شوند. امروزه در باتری ها از آند های گرافیتی نازک و با تخلل استفاده می شود زیرا علاوه بر کنترل بهتر دما باتری، ذره های کوچک گرافیت با دارا بودن سطح انرژی بالا باعث افزایش سرعت شارژ می شود.
خلاصه اینکه:
دما مهمترین عامل باز دارنده شارژ نشدن سریع باتری است و شرکت های توسعه دهنده سخت افزار در تلاش هستند تا از راه هایی مانند ساخت کنترل کننده های شارژ هوشمند تر و تعویض جنس باتری سرعت شارژ را افزایش دهند. شرکت اپل با استفاده از آداپتور با توان بالا توانسته است مشکل شارژ شدن سریع گوشی های خود را حل کند. این شارژر 29 وات می تواند 0 تا 50 درصد شارژ گوشی آیفون8 و آیفون8 پلاس را در 30 دقیقه شارژ کند. شرکت Qualcomm در چیپ و برد های جدید خود از کنترل کننده شارژ هوشمندی استفاده می کند که می تواند در هر لحظه ولتاژ مناسب برای شارژ شدن باتری را شناسایی کند و شارژ با سرعت بالاتری صورت بگیرد در مدل های جدید این کنترل کننده گزارش شده است که می تواند در 15 دقیقه 50 درصد باتری را پر کند.
سامسونگ برای گوشی های نسل آینده این شرکت خبر از تولید باتری هایی که در آن ها گرافن کروی به کار برده است، داده که این تکنولوژی باعث بالا رفتن سرعت شارژ باتری تا 10 برابر سرعت های معمولی می شود. شرکت چینی OnePlus نیز در محصول جدید خود 5T از آداپتور با تکنولوژی شارژ سریع استفاده کرده است. این شارژر موبایل تمام دمای تولید شده را در داخل خود نگاه می دارد و از زیاد شدن دمای باتری جلوگیری می کند و اینگونه باعث می شود که باتری داغ نشود و سریع تر شارژ شود.
به هر حال شارژ سریع یکی از قابلیت هایی است که امروزه شرکت های بزرگ تلاش دارند آن را بهبود دهند و در آینده باید انتظار تحولات و نوآوری های بیشتری را در این عرصه داشت.