علائم ویروسی شدن گوشی های اندروید در این مقاله به صورت تصویری و کامل بررسی می شود.
امروزه دستگاه های اندرویدی بسیار فراگیر شده اند و این موضوع بر کسی پوشیده نیست. با خیال راحت می توان ادعا کرد که دیگر هر کسی حداقل یک دستگاه با سیستم عامل اندروید دارد. متاسفانه در کنار افزایش میزان استفاده از دستگاه های اندرویدی، ویروس ها و بدافزارها و برنامه های مخرب آن نیز در حال افزایش هستند.
ویروس ها و بدافزارهای اندرویدی می توانند صدمات بیشماری به دستگاه شما و یا اطلاعات موجود بر روی آن وارد کنند از اطلاعات شخصی شما بر روی گوشی تلفن همراه خود به صورت نامحسوس استفاده کنند و یا حتی باعث شوند تا با قبض های بسیار سنگین از طرف اپراتور خود مواجه شوید. پس باید بیش از پیش مراقب این گونه بدافزار ها باشید. بهترین راه برای مقابله با اینگونه ویروس ها و بدافزارها، آگاه بودن از نشانه ها و علائم آن هاست.؛ زیرا می توانید به محض مطلع شدن از وجود اینچنین نشانه هایی نسبت به پاکسازی دستگاه خود اقدام کرده و از بروز اتفاقات ناخوشایند جلوگیری کنید.
- آیا تا کنون به ویروسی بودن گوشی تلفن همراه خود شک کرده اید؟
“بدافزارها” یک سری برنامه ها مخرب هستند که صرفاً برای آسیب زدن به دستگاه شما و یا جاسوسی اطلاعاتتان طراحی شده اند. هدف آن ها هم کامپیوتر ها، گوشی های موبایل و دستگاه های الکترونیکی هستند. اگر دیوایس اندرویدی شما درست عمل نمی کند یا حالت های عجیب و غریبی در آن مشاهده می کنید که شما را مشکوک به ویروسی بودن اندروید کرده است، بهتر است در ادامه با ما همراه باشید تا ابتدا علائم آن را بررسی کرده و سپس برای پاکسازی دستگاه اندرویدتان اقدام کنید.
بدافزارها انواع محتلفی دارند. از ویروس ها و تبلیغات مزاحم گرفته تا تروجان ها و برنامه های جاسوسی یا به اصطلاح اسپایورها (Spyware). این بدافزار ها هدف های متفاوتی دارند، مثل دستکاری اطلاعات شخصی، ایجاد هزینه های گزاف بر روی قبض تلفن همراه شما و … . این گونه بدافزارها می توانند از طریق ایمیل، پیامک، بلوتوث یا یک برنامه آلوده به دیوایس شما وارد شده و عملیات خود را شروع کنند. شاید هم با ارسال لینک های آلوده و ترغیب شما برای کلیک کردن روی آن ها، به اطلاعات خصوصی شما دست پیدا کنند.
ویروس ها می توانند از طریق یک دستگاه، به دستگاه دیگر وارد شده و مانند یک ویروس واقعی پخش شوند. مزاحمت های تبلیغاتی نیز بر روی صفحه نمایش دستگاه شما ظاهر می شوند و تلاش می کنند با بیان پیشنهادات شگفت انگیز و غیر واقعی، شما را ترغیب به کلیک بر روی لینک آلوده کنند. برنامه های جاسوسی هم به صورت کاملا نامحسوس از اطلاعات شخصی دستگاه شما استفاده می کنند و بدون آگاهی شما، اعمال و حرکات شما را زیر نظر می گیرند.
علائم ویروسی شدن گوشی های اندروید
تعدادی نشانه های بسیار واضح وجود دارند که در صورت مشاهده آن ها بر روی دیوایس اندرویدی تان، احتمال آلوده بودن آن به ویروس ها و بدافزارها بسیار زیاد است و باید به دنبال منبع ویروس و پاکسازی دستگاه خود باشید.
- ظاهر شدن ناگهانی تبلیغات و آگهی های Pup-up
پاپ آپ ها (Pup-ups) یا همان تبلیغات بالاپَری که به صورت کاملا هجومی و با سرعت زیاد بر روی صفحه نمایش شما ظاهر می شوند، علامت آلوده شدن دستگاه شما به یک نوع ویروس یا بدافزار است. این گونه پاپ آپ ها به صورت ممتد و شاید چندین و چند بار در طول روز بر روی صفحه گوشی شما ظاهر می شوند و دلیل به وجود آمدن آن ها هم می تواند مواردی مانند نصب یک اپلیکیشن آلوده و نامعتبر، ورود به یک لینک آلوده و … باشد. حواستان را جمع کنید! هیچوقت بر روی آگهی هایی که به صورت پاپ آپ ظاهر می شوند کلیک نکنید! زیرا همین لینک ها نیز می توانند مرجع و منبع ویروس یا بدافزار دیگری باشند.
برای حل این مشکل نیز کافیست آخرین برنامه های نصب شده بر روی گوشی خود را به یاد آورده و مواردی را که از منابع نامعتبر نصب کرده اید و یا امکان دارد ویروس از سمت آن ها به دستگاه شما وارد شده باشد، به صورت کامل حذف کنید. پیشنهاد می شود قبل از انتخاب گزینه Uninstall، گزینه های Clear Cache و Clear Data را انتخاب کنید تا پس از حذف برنامه، ردی از آن اپلیکیشن بر روی دستگاه اندرویدی شما باقی نماند.
- افزایش میزان استفاده از اینترنت دیتا
اکثر بدافزارها و ویروس های سیستم عامل اندروید، برای نمایش تبلیغات و یا ارسال و دریافت اطلاعات خاص از دستگاه شما به منابع دیگر، از حجم اینترنت دیتای شما استفاده کرده و باعث بالا رفتن میزان استفاده دستگاه شما از اینترنت می شوند. در صورتی که با یک اختلاف فاحش در میزان استفاده از اینترنت دیتای خود مواجه شدید، امکان دارد دستگاه شما به یک ویروس آلوده شده باشد.
برای متوجه شدن میزان استفاده از اینترنت دیتا، وارد تنظیمات (Settings) شده، وارد منوی دیتا (Data) شوید و در لیست پایین صفحه، برنامه ای که بیشترین میزان استفاده از اینترنت را دارد پیدا کنید. در صورتی که برنامه مشکوکی را پیدا کردید، به سرعت آن را از روی گوشی خود حذف کنید.
- افزایش غیرمنطقی مبلغ قبض تلفن همراه شما
برنامه های آلوده و ویروسی می توانند به صورت نامحسوس اقدام به برقراری تماس یا ارسال پیامک کنند و این امر باعث بالا رفتن هزینه های قبض شما خواهد شد. در صورتی که بر روی قبض تلفن همراه خود، مخصوصاً در بخش مربوط به پیامک ها، با رقم غیر معقول و بالایی برخورد کردید، به منوی پیام های خود بروید و در صورت پیدا کردن موارد مشکوک، اقدام به حذف برنامه ارسال کننده این پیام ها کنید. می توانید با اپراتور خود نیز تماس گرفته و از آن ها راهنمایی بگیرید.
- کاهش عمر باتری
بدافزارها و ویروس ها برای انجام فعالیت های خود، میزان مصرف از منابع گوشی شما را افزایش می دهند و این موضوع باعث کاهش چشمگیر میزان شارژ دهی و طول عمر باتری گوشی موبایل شما می شود. در صورتی که با کاهش آنی و شدید میزان باتری مواجه هستید، وقت آن رسیده که دلیلش را پیدا کنید! وارد تنظیمات (Settings) شوید و به منوی باتری (Battery) بروید.
در این صفحه میزان استفاده از باتری توسط تک تک برنامه های نصب شده بر روی گوشی شما مشخص شده است. برنامه هایی را که میزان استفاده مشکوک دارند و به نظرتان آشنا نمی آیند را پاک کنید.
- تماس ها و پیامک های مشکوک
برخی ویروس ها، به صورت نامحسوس، برای لیست مخاطبین شما لینک و یا پیام های آلوده را ارسال می کنند تا از این طریق، تعداد بیشتری از دستگاه ها را آلوده کرده و پخش شوند. این گونه پیام ها معمولاً شامل یک لینک هستند که در صورت کلیک بر روی آن، دستگاه شما آلوده به ویروس مورد نظر می گردد. در صورتی که دوستانتان یا مخاطبانی که شماره آن ها بر روی تلفن همراه شما ذخیره شده است، پیام های مشکوک و حاوی لینک های آلوده دریافت می کنند، قطعاً گوشی شما به یک ویروس آلوده شده است.
به دوستان خود اطلاع دهید تا پیام ها و لینک های مشکوک را باز نکنند و هر چه زودتر یک آنتی ویروس خوب بر روی دستگاه خود نصب کنید تا موارد مشکوک را برای شما شناسایی کرده و ویروس ها را از بین ببرد. آنتی ویروس هایی مانند AVG، Kaspersky و Avast جزو بهترین گزینه ها هستند و می توانید از آن ها استفاده کنید.
- بالارفتن دمای گوشی، افت کارایی و کندی دستگاه
زمانی که گوشی شما به یک ویروس یا بدافزار آلوده شده است، آن ویروس پیوسته از پردازنده و سایر منابع دستگاه شما برای انجام دستورات خود و شیوع بیشتر استفاده می کند. در نتیجه میزان استفاده بالا رفته و امکان داغ شدن گوشی وجود دارد.
در صورتی که دیوایس شما بدون هیچگونه دلیل واضح و موجهی لگ دارد و روان کار نمی کند، یا در زمانی که آن را بدون استفاده جایی قرار داده اید به شدت دمای آن بالا می رود، احتمالاً دستگاه شما به یک ویروس آلوده شده است. برای حل مشکل باید یک آنتی ویروس قابل اطمینان و مناسب مانند موارد ذکر شده بالا نصب کنید. در صورتیکه مشکل بالا رفتن دما و کندی باقی ماند، ممکن است با یک مشکل سخت افزاری یا نرم افزاری مواجه شده باشید که توسط مراکز تعمیر موبایل قابل رفع می باشند.
- ظاهر شدن ناگهانی برنامه های ناآشنا
این مشکل بسیار رایج بوده و کاربران کمتر متوجه وجود آن می شوند. برخی ویروس ها، بوسیله نصب اپلیکیشن های متفرقه، وارد دستگاه شما می شوند و به طور کاملاً نامحسوس شروع به انجام فعالیت کرده و از منابع غیرقابل اطمینان برنامه های اضافی و مخربی را بر روی گوشی شما نصب می کنند. این برنامه ها به لیست اپلیکیشن های شما اضافه می شوند و مشکلات متعددی را برای شما ایجاد می کنند.
توجه کنید که برای نصب اپلیکیشن بر روی دستگاه اندرویدی خود فقط از پلی استور گوگل استفاده کنید و قبل از نصب اپلیکیشن، نظرات و امتیازات آن بر روی پلی استور را بررسی نمایید. در صورتی که برنامه های مشکوک در منوی گوشی خود مشاهده می کنید، آن ها را پاک کرده و از یک آنتی ویروس مناسب برای بررسی کلی استفاده کنید.
- اتصال خودکار اینترنت
ویروس ها، بدافزارها و برنامه های جاسوسی، برای شیوع و دریافت و انتقال اطلاعات خود نیاز به اتصال اینترنت دارند. به همین دلیل امکان دارد در صورت آلوده بودن دستگاه شما، اینترنت وای فای یا دیتا به صورت خودکار و بدون اجازه شما روشن شود. زیرا یکی از توانایی های اینگونه ویروس ها دست بردن به تنظیمات گوشی و تبلت شما و تغییر تنظیمات آن می باشد. در صورت مشاهده تغییرات ناخودآگاه اتصال اینترنت یا سایر تنظیمات، یک آنتی ویروس نصب کرده و گوشی خود را به صورت کامل اسکن کنید.
چگونه می توانم دستگاه اندرویدی خود را از انواع ویروس ها و بدافزارها دور نگه دارم؟
بهترین راه برای دور ماندن از ویروس ها، بدافزارها و برنامه های جاسوسی اندرویدی، پیشگیری و جلوگیری از ورود آن ها به دستگاه شماست. راه های فراوانی برای جلوگیری و از بین بردن این گونه بدافزارها وجود دارد و اکثر آن ها توسط برنامه های پاکسازی و آنتی ویروس های قوی از بین می روند. البته در نظر داشته باشید گاهی اوقات، از بین بردن و حذف برنامه های جاسوسی به راحتی پاکسازی و حذف ویروس های دیگر نمی باشد و شما را به دردسر می اندازند. پس بهتر است همیشه پیشگیری کرده تا دچار اینگونه مشکلات نرم افزاری نشوید. در ادامه مواردی را بیان می کنیم که از مبتلا شدن به دستگاه شما به اینگونه برنامه های مخرب جلوگیری می کند.
روش اول: دانلود و نصب برنامه ها فقط از طریق پلی استور گوگل
پیش از نصب هر برنامه ای از پلی استور گوگل، رتبه بندی و نظرات کاربران مربوط به آن را مطالعه کنید. عموماً مشکلات عمده و ایرادات برنامه ها در آن قسمت توسط سایر کاربران ذکر شده است. در صورتی که برنامه ای امتیاز بسیار پایین و بازخورد بدی از سمت کاربران داشته است، آن را نصب نکرده و به سراغ موارد دیگری بروید.
روش دوم: از منابع غیررسمی و سوم شخص (هر منبعی به غیر از گوگل) دوری کنید.
پیشنهاد می شود برای جلوگیری از آلوده شدن دستگاهتان به انواع ویروس ها، برنامه ها را از لینک ها و سایت های متفرقه (سوم شخص) دانلود نکنید. برای جلوگیری از این موضوع، می توانید گزینه “جلوگیری نصب برنامه ها از منابع نامعتبر” را از داخل منوی تنظیمات امنیتی فعال کنید تا دیگر نگران این موضوع نباشید.
روش سوم: هنگام گشت و گذار در اینترنت، بر روی تبلیغات پاپ آپ کلیک نکنید.
اکثر تبلیغاتی که به صورت پاپ آپ در اینترنت منتشر می شوند، شما را به سایتی خاص و مناسب می فرستند، اما گاهاً اینگونه لینک ها آلوده به ویروس بوده و برای شما دردسر ساز خواهند شد. در نتیجه از کلیک کردن روی اینگونه تبلیغات خودداری کنید.
روش چهارم: از کلیک کردن روی لینک های مشکوک و نامعلوم بپرهیزید.
در صورتی که از طریق ایمیل، پیامک، تلگرام یا حتی واتس اپ، لینک مشکوکی دریافت کردید، تا قبل از اینکه از سلامت آن مطمئن نشده اید، از کلیک کردن روی آن خودداری کنید.
روش پنجم: نسخه اندروید خود را همیشه بروز نگه دارید.
هر از چند گاهی از بروز بودن دستگاه خود مطمئن شوید و یک نسخه پشتیبان از دستگاه خود تهیه کنید.
روش ششم: یک برنامه آنتی ویروس مناسب نصب کنید.
نصب یک آنتی ویروس مناسب بسیار کمک کننده خواهد بود. مخصوصاً آنتی ویروس هایی که هر برنامه ای را قبل از نصب اسکن می کنند.
خلاصه اینکه
هر دو سیستم عامل اندروید و iOS می توانند قربانی حملات ویروسی و بدافزاری باشند. پس از ویروسی شدن گوشی تلفن همراه، با دقت به بروز برخی نشانه ها روی گوشی و تبلت اندرویدی می توانید ویروسی شدن گوشی خود را تشخیص دهید. در این مقاله نشانه های آلوده شدن گوشی به ویروس را توضیح داده ایم. روش نجات گوشی آلوده به ویروس را می توانید در مقاله ی “گوگل امن تر است یا اپل” مطالعه کنید. در صورتیکه نشانه های ویروسی شدن دستگاه شما، بیش از حد معمول بود و تاثیر زیادی روی عملکرد گوشی شما گذاشته است، حتما با مراجعه به مرکز تعمیرات موبایل مراجعه کرده و از راهنمایی کارشناسان متخصص استفاده نمایید.
سوالات متداول در مورد علائم ویروسی شدن گوشی های اندروید
1- از کجا بدانم که گوشی اندرویدم ویروسی و یا دچار بدافزار شده است؟
برخی از علائم ویروسی شدن گوشی اندروید عبارتند از: ظاهر شدن ناگهانی تبلیغات و آگهی های Pup-up، افزایش میزان استفاده از اینترنت دیتا، افزایش غیرمنطقی مبلغ قبض تلفن همراه شما، کاهش عمر باتری، تماس ها و پیامک های مشکوک، بالارفتن دمای گوشی، افت کارایی و کندی دستگاه، ظاهر شدن ناگهانی برنامه های ناآشنا
2- آیا گوشی اندروید من ویروس دارد؟
در مورد گوشی های هوشمند تا به امروز هنوز ندیده ایم که یک بدافزار مثل ویروس ویندوز خود را تکثیر کند و مخصوصاً در گوشی اندروید این اتفاق هرگز نیفتاده است. به لحاظ فنی ویروس های اندروید وجود ندارند. اکثر کاربران فکر می کنند که هر بدافزاری یک ویروس است که به لحاظ فنی نادرست است.
3- آیا Systemui یک ویروس است؟
این اصلاً ویروس نیست، بلکه یک فایل سیستم است که توسط مدیر رابط کاربری اندروید استفاده می شود، اگر در این فایل یک مشکل و یا خطای کوچکی ایجاد شود، ویروس در نظر گرفته نمی شود و نمی توان گفت که گوشی اندروید ویرویسی شده است. برای برداشتن آن باید دستگاه اندروید خود را ریست فکتوری کنید.
4- چگونه می توانم ویروس را از گوشی ام پاک کنیم؟
پس از اطمینان از اینکه گوشی ویروسی و یا دچار بدافزار شده است مراحل زیر را انجام دهید:
- یک برنامه آنتی ویروس معتبر نصب کنید و گوشی خود را اسکن کنید.
- مرورگر خود را پاک کنید.
- فایل های دانلود خود را پاک کنید.
- گوشی خود را فکتوری ریست کامل کنید.
- برنامه های مشکوک را پاک کنید.
5- از کجا چک کنم که گوشی اندرویدم ویروسی شده است؟
به گزینه های Settings > Security > Device Security > بروید. اسکن آنتی ویرویس و یا ضد بدافزار را انجام دهید، روی گزینه «Virus & threat protection» کلیک کنید. برای اسکن ضدا بدافزار فوری روی گزینه «Quick Scan» کلیک کنید.
در زیر به چند نکته در مورد افزایش و تقویت عملکرد گیمینگ در دستگاه های اندروید اشاره شده است:
- دسترسی و رفتن به تنظیمات Developer Option
- سرویس ها و برنامه های پس زمینه را غیر فعال کنید.
- استفاده از برخی برنامه های تقویت گیمینگ (Boost app) را امتحان کنید.
- استفاده از ملزومات و وسایل کمک گیمینگ روی گوشی را فراموش نکنید.
6- آیا در گوشی اندروید خود به برنامه آنتی ویروس نیاز دارم؟
در گوشی و یا تبلت های اندروید، برای محافظت از برنامه های و سیستم عامل بهتر است یک آنتی ویروس معتبر روی دستگاه خود نصب کنید. امنیت سیستم عامل اندروید در برابر محافظت برنامه ها در برابر ویروس مثل iOS نیست به خاطر همین است که برنامه های شخص ثالث مورد نیاز خود می توانید از هر منبع غیر رسمی نصب کنید.
7- آیا با رفتن به وب سایت های مختلف، گوشی اندرویدم می تواند ویروسی شود؟
رایج ترین مسیری که گوشی های هوشمند ویروسی می شوند، دانلود برنامه های شخص ثالث از وب سایت های مختلف و مخصوصاً غیر رسمی است. با این حال این تنها راه نیست. برخی مواقع با باز کردن یک لینک از ایمیل خود و یا با بازدید از سایت های حاوی بدافزار ممکن گوشی شما ویروسی شود.
8- بهترین برنامه برای از بین بردن ویروس در گوشسی های اندروید کدامند؟
برنامه های آنتی ویروس زیادی برای سیستم عامل اندروید وجود دارد که برخی از بهترین آنها به شرح زیر هستند:
- Avast
- AVL for Android
- McAfee Security & Power Booster
- Bitdefender Antivirus
- Trend Micro Mobile Security
- Kaspersky Mobile Antivirus
- Norton Security and Antivirus
- Avira Antivirus Security.
9- کدام برنامه ها برای گوشی اندروید من مضر هستند؟
در زیر چندین برنامه اندروید اشاره شده است که بهتر از فوراً آنها را از روی گوشی خود حذف کنید:
- Weather apps
- Social media
- Optimizers
- Built-in browsers
- Antivirus programs from unknown developers
- Browsers with additional features
- Apps for increasing the amount of RAM
- Lie detectors.
10- آیا ویروس ها برای گوشی واقعاً هشدار است؟
در اکثر موارد، کاربران اندروید وقتی از طریق مرورگر وب به وب سایت های جعلی مراجعه می کنند، هشدارهای پاپ اپ جعلی مبنی بر وجود ویروس دریافت می کنند. این نوتیفیکیشن به کاربر هشدار می دهد که دستگاه اندرویدش ویروسی شده است و برای اسکن کردن آن گاهاً یک لینک دعوت برای او ارسال می کند که خود این لینک می تواند حاوی ویروس و یا بدافزار باشد. پس مراقب باشید.