مطمئناً شما هم با این مسئله برخورد داشته اید که گوشی های هوشمند بعد از مدت زمانی با افت سرعت عملکرد روبرو می گردد. همانطور که می دانید افت سرعت عملکرد گوشی ها و تبلت ها امری اجتناب ناپذیر می باشد. همه ی دستگاه های هوشمند موبایلی و حتی قدرتمند ترین و گران قیمت ترین آن ها هم بعد از مدتی و بعد از چند وقت دچار افت سرعت عملکرد می شوند، ولی ممکن است بستر سخت افزاری دستگاه مورد نظر به قدری قدرتمند باشد که کاربر افت سرعت عملکرد آن را متوجه نشود. به بیان دیگر افت سرعت عملکرد دستگاه های هوشمند موبایلی بالاخره اتفاق می افتد ولی میزان تاثیر آن در دستگاه به قابلیت ها و قدرت سخت افزاری محصول بستگی دارد. در این مقاله قرار است به روش موثر برای افزایش سرعت عملکرد دستگاه های اندرویدی بپردازیم.
حال می خواهیم بدانیم چگونه می توان یک دستگاه اندرویدی را از نظر سرعت عملکرد احیا کرد؟ موضوع کاهش سرعت عملکرد دستگاه های اندرویدی به ویژه در آن دسته از محصولاتی که رده پایین هستند، بسیار ناراحت کننده است، زیرا دستگاه های اندرویدی رده پایین از بستر سخت افزاری ضعیفی برخوردارند . این امر سبب می شود تا بعد از مدت زمان کوتاهی، کاربر متوجه افت بیش از حد سرعت عملکرد دستگاه می گردد. در این حالت نگران نباشید، شما با استفاده از روش های خاصی می توانید سرعت عملکرد دستگاه اندرویدی خود را بالا ببرید. ما در این مقاله به معرفی چند روش موثر به منظور افزایش سرعت عملکرد دستگاه های اندرویدی می پردازیم:
1) حذف اپلیکیشن و برنامه های غیر ضروری در گوشی
وقتی اپلیکیشنی بر روی دستگاه شما نصب می شود علاوه بر اشغال حافظه دستگاه می تواند در پس زمینه آن نیز فعال بوده و به این صورت رم دستگاه را نیز اشغال کند. اشغال حافظه داخلی و رم دستگاه از جمله مسائلی است که تاثیر مستقیمی بر روی کاهش سرعت عملکرد گوشی و دستگاه شما دارد. پس همواره سعی کنید که آن دسته از اپلیکیشن های غیر ضروری نصب شده بر روی دستگاه خود را پاک کنید.
به عنوان مثال اگر چند اپلیکیشن پیام رسان بر روی دستگاه شما نصب باشد و شما تنها از اپلیکیشن تلگرام به منظور ارسال و دریافت پیامک استفاده می کنید، نسبت به حذف سایر اپلیکیشن های پیام رسان دستگاه خود اقدام کنید. اپلیکیشن های پیام رسان به صورتی هستند که در پس زمینه دستگاه فعال باقی مانده و بدین صورت علاوه بر حافظه داخلی، حافظه رم دستگاه را نیز اشغال می کنند و سرعت عملکرد آن را کم می کند. پس در گام اول همه ی اپلیکیشن های غیر کاربردی نصب شده بر روی دستگاه اندرویدی خود را پاک کنید.
2) بررسی حافظه داخلی دستگاه
همانطور که گفته شد، پر بودن حافظه داخلی دستگاه یکی از اصلی ترین دلایل افت سرعت عملکرد آن به حساب می آید. پس همیشه تلاش کنید که وضعیت حافظه داخلی دستگاه اندرویدی خود را بررسی کنید. فایل های غیر ضروری که در حافظه داخلی دستگاه ذخیره شده اند را حذف کنید. هرچه فضای بیشتری از حافظه دستگاه اشغال گردد، سرعت عملکرد دستگاه کاهش محسوس تری پیدا خواهد کرد.
برای این کار باید ابتدا به بخش “مدیریت فایل” یا “File Manager” دستگاه خود وارد شوید. در این بخش زیرمجموعه های موجود بگردید و فایل های غیر ضروری ذخیره شده در حافظه دستگاه را حذف کنید. شما می دانید که بیشتر فایل های صوتی و تصویری نسبت به سایر فایل ها حجم بیشتری را می گیرند. سعی کنید تا حد امکان از ذخیره کردن فایل های تصویری در دستگاه خود جلوگیری کنید و برای این کار از روش های کاربردی دیگری استفاده نمایید. اگر دستگاه اندرویدی خود را روت کرده و بر روی آن کاستوم رام نصب نموده اید، فایل های بک آپ دستگاه را بررسی کنید و موارد غیر ضروری و قدیمی را حذف کنید.
راه های افزایش عملکرد سرعت اندروید را مطالعه کنید.
3) پاک کردن حافظه کش (Cache) دستگاه
از این موضوع بسیار از کاربران بی اطلاع هستند که حافظه کش اپلیکیشن ها هم می تواند به مرور زمان حجم بسیار زیادی از حافظه داخلی دستگاه را اشغال نماید و به این صورت سبب افت سرعت عملکرد دستگاه می گردد. البته حافظه کش در ابتدای کار منجر به افزایش سرعت عملکرد دستگاه می شود اما با گذشت زمان و افزایش بیش از اندازه اطلاعات ذخیره شده در حافظه کش دستگاه، یک افت سرعت عملکرد محسوس را خواهید دید. پس همواره سعی کنید که حافظه کش دستگاه و اپلیکیشن های نصب شده بر روی آن را چک و کنترل کنید.
معمولاً اپلیکیشن های فایل منیجر قابلیت حذف و پاک سازی حافظه کش تمام اپلیکیشن های نصب شده بر روی دستگاه را دارد. برای این کار بخشی با عنوان “Cache” در اپلیکیشن فایل منیجر قرار داده شده است که با انتخاب و حذف اطلاعات آن در واقع تمامی اطلاعات مرتبط با حافظه کش اپلیکیشن های نصب شده بر روی دستگاه به یک باره حذف می شوند. این کار باعث می شود که دستگاه اندرویدی شما سرعت عملکرد به سزایی داشته باشد.
4) توجه کردن به رم میکرو اس دی (Micro SD) دستگاه
همه ی دستگاه های اندرویدی از اتصال رم میکرو اس دی یا حافظه جانبی پشتیبانی نکرده، ولی بیشتر آن ها این قابلیت را به همراه دارند. در هنگام خرید یک رم میکرو اس دی به کیفیت ساخت آن و تقلبی نبودن قطعه بسیار توجه کنید. کیفیت رم میکرو اس دی که می خرید، تاثیر مستقیمی بر روی سرعت عملکرد آن خواهد داشت. پس از خرید رم های ارزان قیمت و بی کیفیت که عموما تقلبی هستند، خودداری نمایید. نکته مهم بعدی که باید در هنگام خرید یک رم میکرو اس دی مناسب برای دستگاه یا گوشی تان در نظر بگیرید به ظرفیت حافظه جانبی آن مربوط می شود. کمپانی های سازنده محصولات اندرویدی ظرفیتی را به عنوان ماکسیمم ظرفیت حافظه جانبی قابل پشتیبانی از سوی دستگاه تعیین می کنند. هیچ وقت سعی نکنید که از رم میکرو اس دی با ظرفیت بیشتری در دستگاهی که توان پشتیبانی از آن را ندارد استفاده نمایید. برای مثال یک گوشی رده پایین اندرویدی شاید قابلیت اتصال حافظه جانبی 16 گیگابایتی را داشته باشد، اما اگر یک رم 128 گیگابایتی را به آن متصل کنید دستگاه بعد از مدتی دچار مشکل خواهد شد.
با استفاده از یک روش خاص هم می توانید رم میکرو اس دی دستگاه تان را بهینه سازی کنید. شاید این روش برای شما کمی عجیب باشد، ولی بازده بسیار موثر و جالب توجهی دارد. ابتدا دستگاه هوشمند اندرویدی خود را خاموش نمایید. رم میکرو اس دی دستگاه را خارج کنید و به لپ تاپ متصل کنید. حال از محتوای رم میکرو اسدی خود یک فایل بکآپ بگیرید و بعد رم خود را فرمت نمایید. حالا دوباره فایل بک آپ و تمامی فایل های مورد نظر را به داخل رم میکرو اسدی کپی کنید. مجدداً رم را به گوشی متصل نموده و از آن استفاده نمایید. دقت کنید که در این شرایط ممکن است برخی از اپلیکیشن های نصب شده بر روی دستگاه شما قابل استفاده نیست که باید دوباره از فروشگاه گوگل پلی (Google Play Store) آن ها را دانلود کنید. این روش شاید کمی دردسر داشته باشد ولی بازده موثری را به همراه داشته و به شدت سبب افزایش سرعت عملکرد دستگاه اندرویدی می گردد.
5) فکتوری ریست (Factory Reset) دستگاه
اگر با انجام موارد و مراحل بالا به نتیجه مورد نظر خود نرسیدید، توصیه می کنیم که دستگاه خود را فکتوری ریست کنید. فکتوری ریست کردن دستگاه سبب بازگرداندن اطلاعات آن به وضعیت ابتدایی کارخانه می شود. بنابراین با انجام فکتوری ریست تمامی اطلاعات و تنظیمات دستگاه از دست خواهد رفت اما این عمل به شدت در بازیابی سرعت عملکرد دستگاه اندرویدی موثر است.
فکتوری ریست کردن دستگاه اندرویدی به روش های مختلفی قابل انجام است، ولی اگر دستگاه دچار مشکلی نبوده و می توانید به بخش تنظیمات (Settings) آن دسترسی پیدا کنید، توصیه می کنیم که از این طریق نسبت به فکتوری ریست کردن گوشی خود وارد عمل شوید.